7 caracteristici ale Otiliei Marculescu

Trimite Postarea prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on email

Otilia Marculescu, printre alte personaje feminine ale literaturii romanesti este o figura marcanta intruchipand femeia prin excelenta.

Personaj eponim al operei ,,Enigma Otiliei’’ scrisa de George Calinescu, Otilia se diferentiaza printr-un set de trasaturi unice pe care le vom explora in cele ce urmeaza.

Trasaturi fizice

a) Farmec – Otilia este descrisa indirect prin ochii lui Felix dezvaluind farmecul ei feminin: ,,un cap prelung si tanar de fata, incarcat de bucle, cazand pana la umeri. Fata subtirica, imbracata intr-o rochie foarte larga pe poale, dar stransa tare la mijloc.”

Trasaturi psihologice

a) Imprevizibila, spontana – Trasatura care reiese si direct prin portretul facut de Pascalopol: ,,un temperament de artista, femeie in devenire, dar si indirect prin comportamentul ei care depaseste puterea de intelegere si scapa analizei psihologice a lui Felix.

b) Temperamentul instabil – Otilia se autocaracterizeaza: “Eu am un temperament nefericit, ma plictisesc repede, sufar cand sunt contrariata”. Ea penduleaza intre diferite stari si le alterneaza cu o rapiditate socanta.

c) Dilematica, misterioasa – prin alegerile ei care raman neexplicate celorlalte personaje sau la propria interpretare, Otilia se situeaza in categoria misterului.

Trasaturi morale

a) Maturitate. Otilia, prin limbajul folosit – mijloc indirect de caracterizare dovedeste maturitate in ciuda dozei de copilarie pe care o denota fugind desculta prin iarba sau asezandu-se pe genunchii lui Pascalopol. Personajul este suficient de lucid si matur ca sa ii explice lui Felix motivele pentru care acestia nu se pot casatori.

b) Spirit de sacrificiu – Aceasta alege sa-si sacrifice propriile sentimente pentru Felix in favoarea carierei lui, alegand sa plece din calea lui.

c) Profunda – Personajul se afla intr-o permanenta cautare a secretului fericirii traind drama singuratatii sortite oricarei minti superioare. Spre finalul operei aceasta concluzioneaza ca ,, nu suntem fericiti decat cinci – sase ani’’

Icoana a eternului feminin – Otilia Marculescu jongleaza cu mintea cititorului, situandu-se intre jovialitate si drama, intre sacrificiu de sine si dezamagirea pe care i-o provoaca lui Felix – lasand loc interpretarii si situandu-se in categoria celor mai dilematice personaje ale literaturii.

Alte postari

Diverse

EMEDI – Finantare

Emedi este finantat din fonduri europene! Proiectul „Lin Start-up” POCU/82/3.7/106058 este finanțat în cadrul schemei de ajutor de minimis „România Start Up Plus”, aferentă Programului