,,Capodopera a genului si primul roman romanesc intr-adevar desavarsit’’ (Serban Cioculescu) – Ion de Liviu Rebreanu este unul din subiectele cele mai frecvente la bacalaureat. In cele ce urmeaza vom parcurge cateva din trasaturile de baza ale personajului eponim Ion.
Trasaturi fizice
a) Flacau aratos – Ion, personaj principal al romanului ce-i poarta numele este caracterizat fizic prin portretul realizat de catre narator: ,,ochii negrii lucitori ca doua margele vii, fata osoasa si stralucitoare, pometii ridicati’’ La inceputul operei portretul sau fizic este unul favorabil si atragator.
b) Imbatranit, decadent – Spre sfarsitul romanului portretul realizat de narator ii confera o alta imagine personajului: ,,fata i se ingalbeni fruntea i se zbarci de ganduri” demonstrand procesul de degradare spirituala si fizica a personajului.
Trasaturi psihologice:
a) Istet – in mod direct este caracterizat de Titu ca cel mai istet tanar din satul sau.
b) Harnic – in ochii naratorului Ion este: ,,Iute si harnic ca ma-sa’’. Harnicia lui Ion este, pe de alta parte inexistenta in ochii lui Vasile Baciu, el vazandu-l ca pe-un simplu ,,sarantoc fleandura’’
c) Coleric – Trasatura temperamentala reiese in mod indirect – prin faptele personajului. Scena de la Hora cand se isca un conflict intre el si Vasile Baciu este una cheie in acest context. Acesta simte ca ar vrea ,,sa-l sfartece’’. Se razbuna insa mai tarziu la carciuma pe fiul sau – Georg, scena care va marca finalul romanului.
d) Manipulativ – Protagonistul intelege situatia materiala a Anei lui Vasile Baciu si in ciuda faptului ca nu o iubea o lasa insarcinata si inceteaza sa o viziteze apoi, sperand ca Vasile va veni sa il roage sa o ia de nevasta. Comportamentul personajului indica indirect stilul sau manipulative.
Trasaturi morale
a) Materialist. Dragostea lui Ion pentru pamant primeaza in fata iubirii pentru Florica asa ca alegerea lui se va indrepta spre Ana a carei conditie materiala l-ar fi putut emancipa. Faptele personajului il caracterizeaza in mod indirect.
b) Violent si nepasator – Ion da dovada de violenta domestica, tratamentul pe care i-l aplica Anei fiind o alta strategie ca sa ajunga la tatal ei, Vasile Baciu.
Ion ca personaj simbol pentru satul transilvanean este o drama in desfasurare – un process degenerativ privit printr-o lentila atenta la motive si intrigi. O fuga dupa succes si implinire materiala sfarsita in mod tragic, ai carei factori letali sunt tocmai impuritatile sufletesti.