Cum sa scrii o caracterizare de succes

Trimite Postarea prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on email

Cu cat jobul pentru care aplici este mai prestigios – cu atat CV-ul tau trebuie sa fie mai bine pus la punct. Eseurile pe care va trebui sa le scrii la examenul de bac nu sunt o situatie prea diferita. Un eseu bine facut este cartea ta de vizita. Unul dintre aceste tipuri de eseu este caracterizarea.

Cum sa scrii o caracterizare completa si in ce consta ea?

Ca sa nu ne mai invartim in jurul cozii – sunt 3 elemente esentiale pe care trebuie sa le stapanesti cand incepi caracterizarea unui anume personaj:

1) Trasaturi

Va trebui sa ai un set de trasaturi de baza pregatite pentru fiecare personaj din programa de bacalaureat. Ex: Moromete este un personaj ironic. In momentul in care ai facut o asemenea afirmatie despre un personaj pe foaie va trebui sa o poti dovedi din text. Aici intervine punctul 2.

2) Citate pentru fiecare trasatura

Deci – ai luat taurul de coarne si ai afirmat CEVA despre un personaj. Exact ca in instanta, acum trebuie sa aduci o dovada. Altfel trasatura ta nu va fi notata de profesorul corector. Multi fac greseala de a lasa ,,ca din avion’’ trasaturi, fara sa le ateste cu un citat.
Ex: Moromete este un personaj ironic: ,,Lasa-l , ma Dumitre , zise Moromete blajin. E si el legionar, ce-ai cu el?’’.

3) Mijlocul de caracterizare

Cel mai important element in discutarea unei trasaturi la bac nu este (in mod ironic) trasatura in sine, ci mijlocul de caracterizare. Nu va fi de ajuns sa aduci un citat in sprijinul trasaturii ci va trebui sa explicitezi pe urma cum reiese trasatura din text. Mijloacele de caracterizare se impart in 2 categorii;

a) mijloace directe de caracterizare :

a.1) portretul realizat de narator (naratorul exprima direct in text o trasatura a personajului)
a.2) caracterizarea facuta de alte personaje ( un alt personaj isi exprima opinia despre personajul caracterizat) ATENTIE! Poate deveni mijloc indirect daca textul tradeaza ca opinia personajului este eronata (ca atunci cand Aglae se refera la Otilia ca fiind o femeie ,,usoara’’)
a.3) autocaracterizare (personajul iti face tie treaba si se caracterizeaza pe sine.)

b) mijloace indirecte de caracterizare:

b.1) faptele personajului ( Faptele personajului vorbesc despre caracterul sau. Trasatura va reiesi indirect – deci – pentru ca ai dedus-o din text. Ex: Harap Alb isi ofera caciula drept stup albinelor. Din faptele personajului putem deduce ca este un om milostiv, bun la suflet, etc. )

b.2) limbaj ( atentie la limbajul pe care il foloseste personajul. Indirect, acesta va transmite ceva despre el)

b.3) relatia cu alte personaje ( important de observat in fiecare text modul in care personajul se relationeaza la cei din jur. ATENTIE! De obicei sa discuti relatia dintre multiple personaje si sa analizezi elevat ce reiese de acolo fura ochii profesorului mai mult decat alte mijloace de caracterizare)
– gesturi
– comportament
– vestimentatie

Ca sa ducem exemplul lui Moromete pana la capat vom formula in felul urmator: Moromete este un personaj ironic (trasatura), fapt ce reiese indirect din text prin limbajul (mijlocul) folosit de protagonist: ,,Lasa-l , ma Dumitre , zise Moromete blajin. E si el legionar, ce-ai cu el?’’ (citatul).

Acestea sunt cele trei elemente esentiale care nu trebuie sa lipseasca din discutia fiecarei trasaturi. In incheiere poti discuta intr-o fraza despre personaj in general (rolul sau in literatura etc). Aici ti-ar putea fi util un citat dintr-un critic cunoscut despre personajul pe care il caracterizezi. In sfarsit, ce impresioneaza cel mai mult in cazul unei caracterizari e felul in care poti privi acelasi lucru din mai multe unghiuri – prin ochii unor personaje diferite. In acest mod creezi o problematica a personajului tau si dovedesti ca esti versat in detaliile textului. Bineinteles – nu fa asta cu Harap Alb. Succes!

Alte postari

Diverse

EMEDI – Finantare

Emedi este finantat din fonduri europene! Proiectul „Lin Start-up” POCU/82/3.7/106058 este finanțat în cadrul schemei de ajutor de minimis „România Start Up Plus”, aferentă Programului