Formarea statelor medievale româneşti

Țara Românească

Basarab I (1310?-1352) 

   A fost primul domnitor atestat, cu titlul de mare voievod și domn, care a reuşit unirea micilor cnezate şi voievodate, în secolul al XIII- lea, sub o singură autoritate. 

   În 1324, în contextul expedițiilor maghiare împotriva tătarilor, a existat o înțelegere între Basarab I și regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, prin care maghiarii recunoșteau stapânirea lui Basarab asupra Ţarii Românești, în schimbul acceptării suzeranităţii (Basarab devenea vasal).

Bătălia de la Posada

   Totuși, ideea vasalității nu l-a mulțumit, ulterior, pe Carol Robert care, în 1330, a hotărât desfiinţarea acestui nou stat. Basarab, în schibul păcii,oferă 7000 mărci de argint (echivalentul a circa 74 de kg de aur), și dovedește o mare forţă economică.

   Carol Robert refuză, pornind o campanie militară, însă domnitorul român se face nevăzut. Ungurii dau foc cetății de la Curtea de Argeș, iar pe drumul de întoarcere spre Ungaria, Basarab îl prinde, într-un loc necunoscut astăzi (istoricii oscilează între Argeș și Banat), prăvălind copacii peste cavalerii unguri (scenă reprodusă în Cronica pictată de la Viena), iar regele ungar scapă, schimbandu-și hainele cu un soldat. Acest conflict militar este cunoscut astăzi sub numele de Bătălia de la Posada, în urma căreia Țara Românească își câștigă independența.

Moldova

La începutul secolului al XIV-lea, teritoriul Moldovei se afla sub autoritatea tătarilor.  La mijlocul secolului, regele Ungariei, Ludovic I, fiul lui Carol Robert, după învingerea tătarilor, a format o marcă a regatului, condusă de Dragoș, unul dintre voievozii  Maramureș, cu scopul de a apăra nord-vestul Moldovei. Această marcă de apărare împotriva tătarilor se întindea teritorial între Câmpulung Moldovenesc și Vrancea și avea reședința la Baia, iar Dragoş era vasalul regelui Ludovic.

Peste puțini ani, una dintre familii rivale se răzvrătește împotriva regelui ungar, și îi alungă pe descendenții lui Dragoș, formând Dinastia Bogdănștilor, care vor devin întemeietorii Moldovei.

Emedi este prima platformă digitală destinată elevilor care dau examenul de bacalaureat. 

Dacă ai emoții și simți că nu ești suficient de pregătit/a pentru acest examen atunci te putem ajuta. Principalele beneficii sunt:  

  • Fără ore nesfârșite de tocit
  • Teste cu explicații foarte clare
  •  Notițe la fiecare lecție