Regimul nazist din Germania
Este un regim politic totalitar de extrema dreaptă, reprezentat de Partidul Nazist (Partidul Naţional Socialist al Muncitorilor Germania- N.S.D.A.P.– Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, pe scurt, Partidul Nazist).
Liderul unic este Adolf Hitler numit cancelar (prim ministru) pe 30 ianuarie 1933, iar în 1934, după moartea preşedintelui Hindenburg, führer (conducător).
În 1934 Hitler a reușit acapararea întregii puteri în stat prin intermediul grupării paramilitare S.S. (Batalionului de protecție – Schutzstaffel), o organizație nazistă paramilitară de elită, şi de către Gestapo, poliţia secretă a regimului.
Practici naziste
Principalele practici ale regimului nazist au fost:
Punerea în practică a ideilor antisemite (antisemitismul, care duce la Shoah-holocaust)
- În 1935 s-au adoptat Legile de la Nürnberg – legi rasiale prin care le erau interzise evreilor dreptul de a avea cetăţenie germană, de a se căsători cu cetăţeni germani şi de a avea funcţii în stat (lucru de care au profitat şomerii germani). În plus, exista obligaţia ca evreii să poarte în piept steaua galbena cu șase colțuri (steaua lui David), ca un gest jignitor la adresa lor.
- În 1938 a avut loc Noaptea de cristal (9-10 noiembrie) – printr-un pogrom împotriva evreilor, prin distrugerea magazinelor, a vitrinelor (de aici denumirea de noaptea de cristal) şi a caselor acestora. Ca urmare, până la declanşarea războiului, 200 000 de evrei, majoritatea bogaţi, au fugit din Germania, bunurile lor fiind confiscate de stat.