Practici autoritare şi totalitare în secolul al XX-lea

Regimul nazist din Germania

Este un regim politic totalitar de extrema dreaptă, reprezentat de Partidul Nazist (Partidul Naţional Socialist al Muncitorilor Germania- N.S.D.A.P.– Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, pe scurt, Partidul Nazist).

Liderul unic este Adolf Hitler  numit cancelar (prim ministru) pe 30 ianuarie 1933, iar în 1934, după moartea preşedintelui Hindenburg, führer (conducător).

În 1934 Hitler a reușit acapararea întregii puteri în stat prin intermediul grupării paramilitare S.S. (Batalionului de protecție – Schutzstaffel), o organizație nazistă paramilitară de elită, şi de către Gestapo, poliţia secretă a regimului.

Practici naziste

Principalele practici ale regimului nazist au fost:

Punerea în practică a ideilor antisemite (antisemitismul, care duce la Shoah-holocaust)

  • În 1935 s-au adoptat Legile de la Nürnberg – legi rasiale prin care le erau interzise evreilor dreptul de a avea cetăţenie germană, de a se căsători cu cetăţeni germani şi de a avea funcţii în stat (lucru de care au profitat şomerii germani).  În plus, exista obligaţia ca evreii să poarte în piept steaua galbena cu șase colțuri (steaua lui David), ca un gest jignitor la adresa lor.
  • În 1938 a avut loc Noaptea de cristal (9-10 noiembrie) – printr-un pogrom  împotriva evreilor, prin distrugerea magazinelor,  a vitrinelor (de aici denumirea de noaptea de cristal) şi a caselor acestora. Ca urmare, până la declanşarea războiului, 200 000 de evrei, majoritatea bogaţi, au fugit din Germania, bunurile lor fiind confiscate de stat.

[block_content]

Share on facebook
Share it!
Share on whatsapp
WhatsApp

Ce este emedi?

Emedi este prima platformă digitală destinată elevilor care dau examenul de bacalaureat. 

Dacă ai emoții și simți că nu ești suficient de pregătit/a pentru acest examen atunci te putem ajuta. Principalele beneficii sunt:  

  • Fără ore nesfârșite de tocit
  • Teste cu explicații foarte clare
  •  Notițe la fiecare lecție