Primul Război Mondial (1914-1918)

Trimite Postarea prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on email

Primul Război Mondial (1914-1918)

Când a izbucnit războiul, în anul 1914, după atentatul de la Sarajevo(moștenitorul tronului Austro-Ungariei a fost asasinat de un student sârb) şi atacul Austro-Ungariei contra Serbiei, România a considerat că Austria-Ungaria a declanşat războiul şi a decis, prin votul unui Consiliu de Coroană să rămână neutră, deşi regele Carol a prezentat tratatul secret cu Puterile Centrale. Regele, ținând cont de hotărârea Consiliului a decis ca România să rămână neutră(21 iulie). Primul ministru al României, Ionel (Ion I.C.) Brătianu a început negocierile cu Antanta( aceasta oferea României teritoriile locuite de români din Austro-Ungaria) după moartea regelui Carol în septembrie 1914, negocieri care au durat doi ani. Lui Carol I i-a urmat la tron nepotul său, regele Ferdinand I (1914-1927). Faptul că soția regelui, regina Maria era nepoata reginei Victoria a Angliei a reprezentat un motiv în plus pentru care au demarat negocierile cu Antanta.

La 4 august 1916 s-au semnat documentele de alianță cu Antanta, cuprinzând:

  • o convenţie politică – Franţa, Marea Britanie, Italia, (ce trecuse de partea Antantei în 1915) și Rusia garantau integritatea teritorială a României,  iar ţara noastră declara război Austro-Ungariei. Antanta recunoştea dreptul României la anexarea teritoriilor din Austro-Ungaria locuite de români, anume  Transilvania, Banatul și Bucovina.
  • o convenţie militară – România se obliga să atace Austro-Ungaria cel mai târziu la 15 august 1916, armata rusă trebuia să ţină ocupată armata austriacă, să împiedice debarcarea inamicului pe litoralul românesc flota rusă să apere Constanţa, iar aliații se mai obligau să declanşeze o ofensivă la Salonic împotriva Bulgariei, aliată a Puterilor Centrale şi să ofere arme şi muniţii României de circa 300 tone pe zi.

Consiliul de Coroană de la Cotroceni aprobă intrarea României în război.

Alte postari

Diverse

EMEDI – Finantare

Emedi este finantat din fonduri europene! Proiectul „Lin Start-up” POCU/82/3.7/106058 este finanțat în cadrul schemei de ajutor de minimis „România Start Up Plus”, aferentă Programului