Relatia dintre doua personaje – Morometii

Trimite Postarea prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on email

Perioada comunistă impune o tematică unitară. Scriitorii erau nevoiți să prezinte aspectele pozitive ale sistemului stalinist. Însă, după moartea lui Stalin, exista posibilitatea publicării unor romane care nu respectau în totalitate manifestul literar comunist.

Marin Preda este un scriitor care aparține perioadei postbelice, el reia temele mari ale modernismului si le adaptează unei perioade de criză literară. Astfel romanul „Moromeții” recuperează valorile realismului îndepărtate de sistemul comunist de tip stalinist.

Romanul are în centru povestea familiei Moromete și marchează destrămarea lumii rurale tradiționale, în fond pierderea sacralitații. Romanul fiind împărțit în două volume tratează diverse aspecte care țin de viața satului și nu numai.

Primul volum apare în anul 1955 și are ca ax principal redarea unor evenimente desfășurate într-o vara înainte cu câțiva ani de cel de al doilea război mondial. Volumul apărut după 12 ani prezintă viața sub regimul comunist. Romanul este unul social deoarece prezintă aspecte care țin de universul unei comunitați. În esență, el este o și o monografie a satului Siliștea Gumești.

Perspectiva narativa este obiectivă, naratorul este omniscient, omnipotent, omniprezent, însă autorul abordând o tehnică modernă de scrierere renunță din când în când la demiurgie și le oferă lui Ilie și Niculae ipostaze de naratori reflectori. Conform încadrărilor lui Nicolae Manolescu acest roman reprezintă ultima etapă a doricului.

Alte postari

Diverse

EMEDI – Finantare

Emedi este finantat din fonduri europene! Proiectul „Lin Start-up” POCU/82/3.7/106058 este finanțat în cadrul schemei de ajutor de minimis „România Start Up Plus”, aferentă Programului