Analiza relatiei dintre doua personaje este intotdeauna un subiect mai delicat si mai dificil intre subiectele la examenul de bacalaureat din simplul fapt ca lumea nu e obisnuita sa priveasca o situatie din mai multe unghiuri, ori aceasta ar fi prima calitate pe care va trebui sa o demonstrezi in acest tip de eseu. Sa urmarim niste pasi pe care elevul i-ar putea urma ca sa realizeze un astfel de eseu complet.
Bineinteles va trebui sa incepi cu incadrarea autorului intr-o perioada literara ( interbelica, romantica, moderna, postmoderna etc) si a operei in sine intr-un curent literar. Este bine sa mentionezi si specia operei la inceput. Asigura-te ca nu ,,incurci oalele’’ si incadreaza personajele in opera corecta de care apartin. Astfel de greseli te costa de cele mai multe ori orice sansa de a promova.
Intr-un paragraf urmator ar fi bine sa incepi contextualizarea personajelor pe care le vei aborda (putin despre fiecare – statut, functie, varsta – desi nu insista foarte mult cu detaliile si in niciun caz nu povesti opera). Dupa niste prime mentiuni despre personaje se poate incepe caracterizarea DIRECTA a fiecaruia pe rand prin cele trei mijloace de caracterizare (daca e posibil): portretul realizat de narator, autocaracterizare si vorbele altor personaje. Aici poate sa intre portretul fizic, moral, psihologic, dar nu uita ca apoi sa pui trasaturile celor doua personaje in paralel si sa vorbesti despre ele intr-un mod cat mai comparativ. Dar nu submina deocamdata un personaj fata de celalalt indiferent ca in text e tiran sau criminal etc. Exploreaza complexitatea si ambivalenta personajelor mai degraba. Mai ales pe parcursul unui roman personajele comparate vor ajunge sa afirme anumite lucruri unul despre altul in mod direct. Aici este momentul sa discuti acele remarci si sa le conectezi apoi.
Dupa ce ai concluzionat caracterizarea directa si ai adus personajele intr-o paralela e cazul sa incepi caracterizarea INDIRECTA. Imagineaza-ti ca ai sute de lucrari de corectat si abia astepti sa pleci acasa. Va trebui sa inveti sa iesi in evidenta prin stil. E foarte important sa-ti recaptivezi profesorul corector dupa ce i-ai facut ,,capul calendar’’ cu partea directa a caracterizarii. Cum? Abordeaza putin actiunea romanului, dar urmarind destinul unui personaj influentat de celalalt. Te-ar putea ajuta aici un citat despre personaj dintr-un critic (cu cat mai necunoscut cu atat mai impresionant pentru profesor) in legatura cu destinul sau. Ex: Alexandru Lapusneanu ,,simte pentru prima data spaima de moarte, ipostaza a damnatului osandit de Providenta sa verse sange si sa nazuie dupa mantuire” (George Calinescu)
Dar prea multa delectare strica asa ca refera-te si la alte mijloace de caracterizare. Contureaza o problematica a personajelor, exploreaza diferite perspective, intoarce problema pe toate partile si nu lasa niciun aspect nediscutat. Nu uita sa incadrezi personajele intr-o opera caracteristica unui curent literar (xemplu: Ion – personaj realist, Lapusneanu – personaj romantic; de notat caracteristicile curentului literar la care apartin)
Concluzioneaza cu esenta. Reformuleaza ce ai spus deja in eseul tau in alt mod – poate metaforic, dar scurt. La fel si aici, te-ar putea ajuta un alt citat din critica (EXISTENTA). Evita citatele mainstream. Culege altele pe care masele nu le vor scrie la examen.