Apartenenta la genul epic

Trimite Postarea prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on email

Demonstratia apartenentei unei opere la un anume gen literar (epic, liric, dramatic) este inca unul din eseurile incadrate in programa de bacalaureat. Este un tip de eseu pe care inveti sa il construiesti din clase mai mici si tocmai durata lunga de timp poate prezenta anumite dificultati, intructat uitam in ce consta. Sa ne reamintim putin cum abordam eseul de tip – demostrati apartenenta unei opera la genul epic.

Vestea buna e ca, probabil, e unul din cele mai simple lucruri pe care ai putea sa le faci pentru bacalaureat. Trebuie sa ai un set de termeni pregatiti in minte inainte sa incepi. Paragrafele tale vor trebui sa inceapa intr-un mod demonstrativ.

Paragraful introductiv poate sa inceapa cu simpla afirmatie ca opera data apartine genului epic, urmata apoi de o enumerare bine integrata in propozitie a trasaturilor genului epic. In cele ce urmeaza sa ne reamintim putin aceste trasaturi.

Genul epic:
actiunea se poate structura pe momentele subiectului
prezenta personajelor
naratiunea ca mod predominant de expunere
prezenta naratorului
sentimentele naratorului sunt transmise indirect.

Bineinteles, nu acesta e modul in care le vei expune. Va trebui sa te exprimi adecvat, in propozitie ca sa fii punctat maxim. Dupa ce ai enumerat trasaturile de mai sus poti incheia paragraful introductiv cu o afirmatie de tipul: ,,si opera data apartine acestui gen, intrucat insumeaza toate trasaturile de mai sus’’.

Incepand asa, tot ce iti mai ramane apoi de facut e sa dezvolti sistematic pe text fiecare trasatura.

Urmatoarele paragrafe TREBUIE sa inceapa intr-un mod DEMONSTRATIV: ,,Fiindca si opera (…) apartine genului epic – vom observa si aici prezenta unui narator (bineinteles poti sa incepi in ce ordine doresti cu argumentele). Alte moduri de exprimare – ca sa nu te repeti – ar fi: ,,Intrucat este o opera epica si aici vom regasi…”; ,,Ca in orice opera epica si aici intalnim…’’ etc. Incepand fiecare paragraf in acest mod iti organizezi munca si elimini orice confuzie in legatura cu ce demonstrezi.

Actiunea structurata pe momentele subiectului: expozitiune, intriga, desfasurarea actiunii, punct culminant si deznodamant nu trebuie doar precizata ci aplicata pe text efectiv. Asta inseama ca va trebui (intr-un mod simplu si scurt) sa structurezi opera pe aceste momente. Nu e bine sa te extinzi prea mult aici, fiindca lasi impresia ca tot ce stii e sa povestesti opera.

Prezenta personajelor e unul din punctele mai simple ale eseului. Pur si simplu exemplifica cateva personaje din text si eventual explica modul in care acestea participa la actiune ( personaj principal, secundar, adversari, ajutoare etc)

Prezenta naratorului, in schimb, e un punct mai complex. Trebuie sa identifici marcile naratorului in text si persoana la care se produce naratiunea. Vorbeste aici despre persepectiva narativa si tipul de narator – omniscient, subiectiv. Foloseste cuvinte ca intra sau extradiegetic. Analizeaza ,,cosmos-ul’’ pe care il prezinta opera si modul in care naratorul se raporteaza la ceea ce expune (apropiere, departare). Bineinteles, va trebui sa specifici ca naratiunea e modul principal de expunere.

Un ultim punct – sentimentele naratorului – se poate lega de punctele anterioare. Sentimentele naratorului vor fi transmise intotdeauna indirect spre deosebire de textele lirice. Intra putin in problema si discuta ce sentimente trasmite acesta din spatele textului.

Concluzia ta ar trebui sa reformuleze introducerea oarecum: ,,Intrucat textul intruneste toate trasaturile expuse mai sus si aceasta opera apartine genului epic.’’ Acesta este cel mai simplist mod de a realiza un eseu de tip demonstratie si felul in care eram invatati sa il facem in clase mai mici. Pentru bacalaureat se asteapta insa o exprimare mai elevata, complexitate in gandire si analiza.

Alte postari

Diverse

EMEDI – Finantare

Emedi este finantat din fonduri europene! Proiectul „Lin Start-up” POCU/82/3.7/106058 este finanțat în cadrul schemei de ajutor de minimis „România Start Up Plus”, aferentă Programului