Apartenenta la genul liric

Trimite Postarea prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on email

Eseul de tip: ,, demonstrati ca opera (cutare) apartine genului liric’’, desi mai putin comun, poate fi unul din eseurile pentru bacalaureat. Cei mai multi elevi traiesc cu falsa impresie ca genul liric inseamna versuri si gen epic proza. In cele mai multe cazuri o fi asa, dar nu in toate cazurile si, cu siguranta, nu asta demonstreaza apartenenta unei opera la un gen. In cele ce urmeaza vom explora putin cum incadram o opera in genul liric.

Ca in cazul demonstratiei la genul epic, si aici paragraful initial e bine sa urmeze aceeasi structura demonstrativa. Se poate incepe cu afirmatia ca opera data apartine genului liric, urmand ca apoi sa enumeri trasaturile acestui gen. Care ar fi acestea?

Principalele trasaturi:

prezenta eului liric (cu marcile sale) si a ipostazelor sale
descrierea ca mod predominant de expunere
sentimentele trasmise direct
abundenta (nu doar prezenta) figurilor de stil

Dupa ce ai expus aceste trasaturi trebuie sa le legi logic de opera ta. Conchide primul paragraf cu o afirmatie de genul: ,,Si opera data apartine genului liric, deoarece intruneste toate aceste trasaturi’’.

Cuprinsul eseului va consta in identificarea trasaturilor de mai sus in textul tau. Fiecare paragraf TREBUIE sa inceapa cu exprimari demonstrative:

1) Intrucat opera apartine genului liric si aici vom regasi;

2) deoarece este o opera lirica si aici intalnim;

3) fiind o opera lirica etc;

Aceste exprimari sunt necesare pentru ca fac evident procesul de demonstrare a genului.

Prezenta eului liric in text cu marcile si ipostazele sale este un prim punct care necesita pregatire in prealabil. Daca nu cunosti textul nu vei fi in stare sa identifici acele marci (dovezi) ca eul liric exista in text. Care sunt aceste marci? Verbele si pronumele la persoana I si a II-a, interjectii, exclamatii si interogatii.

Ipostazele eului liric ar fi un echivalent a ceea ce noi numim personaje in genul epic. In genul liric NU se poate vorbi despre personaje. Daca ti se pare ca un text liric prezinta personaje – ori este de fapt un text epic, ori nu sunt decat ipostaze ale eului – manifestari ale aceleiasi instante in functie de anumite variabile.

Modul de expunere predominant (nu in exclusivitate) este descrierea. Cum demonstrezi asta? Simplu – prin ceea ce se numeste grupul nominal (substantiv + adjectiv). Identifica in text cateva din aceste grupuri de cuvinte ca sa expui caracterul descriptiv al textului.

Bineinteles, sentimentele vor fi transmise in mod direct in text prin intermediul figurilor de stil sau a altor mijloace. Aici tot ce ai de facut e putina munca de cercetare pe text. Care e sentimentul/sentimentele care transpar din text. Comenteaza problema in cateva randuri, nu doar specifica.

Vorbind despre figuri de stil, abundenta acestora constituie trasatura lirica de baza, inerenta descrierii ca mod de expunere. Nu e suficient sa exprimi ,,prezenta’’ figurilor de stil, pentru ca tot asa de bine le poti intalni intr-un text epic sau dramatic. Nici un text nu este 100% liric sau epic sau dramatic. Orice text imbina probabil toate aceste genuri, doar ca unul dintre ele este, in mod clar, predominant. De aceea trebuie sa demonstrezi abundenta figurilor de stil ( sau a tropilor – intr-o alta cheie de exprimare) nu doar prezenta lor.

Iata de ce e bine sa abordezi un numar semnificativ de figuri de stil din tot textul. Chiar daca nu le interpretezi pe toate – e bine sa interpretezi semnificatia a cateva dintre cele mai importante. Trebuie sa precizezi figura de stil: epitet, comparatie, metafora etc – sa citezi figura din text si apoi sa explicit semnificatia. Interpretarea unei figure de stil nu e cu adevarat dusa pana in cel mai de jos strat semantic decat in momentul cand ajungi la ce sentiment transmite eul liric prin aceasta figura de stil. Abia atunci poti spune ca ai dus interpretarea pana la capat.

In concluzie specifica cum opera apartine genului liric intrucat insumeaza toate trasaturile precizate mai sus.

Alte postari

Diverse

EMEDI – Finantare

Emedi este finantat din fonduri europene! Proiectul „Lin Start-up” POCU/82/3.7/106058 este finanțat în cadrul schemei de ajutor de minimis „România Start Up Plus”, aferentă Programului