8 caracteristici ale lui Harap Alb de Ion Creanga

Trimite Postarea prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on email

Povestea lui Harap Alb (Ion Creanga) – povestea pe care o tii minte din copilarie; cavalerul pe care il astepti sa te salveze la examenul de bac, sau o alta bataie de cap? Ucide-ti si tu temerile cu raspunsuri sigure! Cateva din cele mai importante caracteristici ale personajului Harap Alb:

In povestea de fata protagonistul este Harap Alb. El este caracterizat in text prin mijloace directe sau indirecte.

Trasaturi fizice

a) Contrastul cromatic al numelui ,,Harap-alb’’ (negru-alb) il caracterizeaza indirect pe protagonist. Printre putinele lui trasaturi fizice pe care le tradeaza textul aflam de aici ca personajul este alb de culoare.

b) Tot in mod indirect aflam limitarea fizica a personajului (spre deosebire de basmul traditional; basmul cult valorifica imperfectiunea specific umana) prin incapacitatea lui de a depasi anumite obstacole fizice ca si momentul definitoriu de la fantana cand acesta se gaseste in imposibilitatea de a iesi la lumina fara ajutor. De asemenea in finalul povestii Spanul ii taie capul personajului principal urmand ca acesta sa fie inviat prin mijloace supranaturale. Toate aceste episoade indica limitarea fizica a lui Harap Alb.

Trasaturi pshilogice

a) Empatic – Indirect, prin faptele personajului acesta apare empatic cititorului. Pare a rezona cu cauza saracului inca de la inceputul traseului sau initiatic atunci cand o milostiveste pe Sfanta Duminica deghizata intr-o ,,baba garbovita’’: ,,Ține, mătușă, de la mine puțin și de la Dumnezeu mult’’

b) Inteligent – Vorbele personajului il caracterizeaza de asemenea in mod indirect. El raspunde cu pricepere intrebarii ironice pusa de tatal sau cu privire la calul rapciugos pe care si l-a ales: ,,am de trecut prin multe locuri și nu vreau să mă ia oamenii la ochi’’

c) Receptiv si responsabil– Din reactia personajului la remarcile tatalui sau: ,,facandu-se atunci ros cum ii gotca’’ aflam sensibilitatea tanarului si nivelul lui de responsabilitate, dar si dependenta lui specific adolescentina de acceptare si integrare sociala.

d) Usor influentabil – Indirect, personajul se dovedeste a fi scos usor din propriul cadru mental fragil de catre Span atunci cand intampina o situatie de stres. Feciorul de crai accepta serviciul Spanului facand un prim compromis.

Trasaturi morale

a) Fidelitate – Dupa juramantul depus, Harap Alb nu divulga identitatea Spanului asa cum a promis, ceea ce denota un set remarcabil de principii.

b) Bunatate – Prostagonistul ocoleste podul alegand sa treaca prin apa pentru a nu rani furnicile si isi ofera caciula ca stup albinelor. Indirect, deducem ca Harap Alb este caracterizat de bunatate.

Personaj monumental pentru basmul romanesc, Harap Alb parcurge un traseu initiatic ajungand la implinire atat pe planul erotic cat si al carierei. O poveste care subliniaza importanta prieteniei si a principiilor in viata – elemente care duc la adevarata formare a unui caracter.

Alte postari

Diverse

EMEDI – Finantare

Emedi este finantat din fonduri europene! Proiectul „Lin Start-up” POCU/82/3.7/106058 este finanțat în cadrul schemei de ajutor de minimis „România Start Up Plus”, aferentă Programului