5 caracteristici ale lui Ilie Moromete

Trimite Postarea prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on email

Morometii de Marin Preda, ca roman realist, jongleaza distant intre traditionalismul interbelic si modernism. Una dintre operele centrale la examenul de bacalaureat il are ca protagonist pe Ilie Moromete – singurul taran-filozof din literatura romana. Pentru a ne familiariza cu opera si personajul vom explora cateva trasaturi definitorii ale acestuia care te-ar putea ajuta in alcatuirea unei caracterizari.

Trasaturi fizice

Personajul este caracterizat direct in putine secvente, naratorul limitandu-se la a-l portretiza ca ,, teapan si sumbru’’ – ceea ce confera cititorului o oarecare imagine despre reactiile sale fizionomice.

Trasaturi psihologice

a) Ironic – Una din trasaturile definitorii de caracter ale lui Ilie Moromete este ironia iscusita folosita la tot pasul, ca in cazul taierii salcamului: ,,ca sa se mire prostii’’. Acesta foloseste ironia drept mijloc verbal de disimulare.

b) Disimularea – O alta trasatura centrala ,,firii sucite’’ a lui Moromete – disimularea – este un instrument pe care acesta il ultilizeaza pe parcursul intregului roman. Scena dintre Moromete si Tudor Balosu este un mod indirect de a demonstra trasatura. Personajul nu-I divulga lui Balosu ca se gandeste sa ii vanda salcamul cii ii raspunde: ,,Sa tii minte ca la noapte o sa poua. Daca da ploaia asta o sa fac o gramada de grau’’ sugerand ca ar putea gasi alte cai de a-si plati datoriile.

c) Etica paterna. Moromete este preocupat de educatia copiilor sai: ,,toata viata le-am spus si i-am invatat’’ dar si dezamagit de alegerile lor: ,,desi ei au fugit ca niste tradatori si n-au vrut sa-l munceasca’’ – referitor la pamantul pe care li-l daduse.

Trasaturi morale

a) Meditativ – Caracterul sau filozofic se desprinde din obiceiul sau de a medita retras la propria viata si la declinul familiei sale ,,cu capul in maine’’

b) Seninatate – Personajul este caracterziat indirect prin gandurile sale dar si direct prin remarcile lui despre Train Pisica (personaj): ,,pluteau pe apa aceasta a lor cu atata seninatate’’. Ilie Moromete păstrează în ciuda ,,amărăciunii” prezente, un grad de seninatate unică in fata intemperiilor vietii.

Ilie Moromete ramane un personaj unic prin optica sa clara asupra situatiei taranului roman si asupra vietii. El isi pastreaza tonul sau ironic si seninatatea neclintita ce precede orice nenorocire.

Alte postari

Diverse

EMEDI – Finantare

Emedi este finantat din fonduri europene! Proiectul „Lin Start-up” POCU/82/3.7/106058 este finanțat în cadrul schemei de ajutor de minimis „România Start Up Plus”, aferentă Programului