Care sunt regulile unui cuprins bine cladit al unui eseu la examenul de bac? Care sunt punctele pe care ar trebui sa le urmezi? Fiind cea mai lunga parte a lucrarii tale – si cea mai importanta, e bine sa lucrezi structurat ca sa nu te pierzi in aspecte mai putin relevante.
Regula de aur a cuprinsului este: citeste reperele de sub indicatie (cele cu liniuta, sau punctulet, sau steluta sau romb – sunt atat de importante incat ar trebui sa fie unicorn) cu mare ATENTIE pentru ca sunt lucrurile care conteaza in lucrarea ta si in functie de ele vei fi punctat.
Apoi – pur si simplu structureaza-ti eseul pe repere. Pe rand. Fa exact ce-ti cere reperul in cel mai clar si mai specific mod. Nu divaga. Foloseste chiar cuvintele din enuntul reperului pe cat posibil, ca sa-i sara profesorului in ochi ca ai indeplinit ce ti-a cerut. De exemplu: Daca unul dintre repere iti cere sa precizezi tema sau temele operei atunci PRECIZEAZA: Textul este construit in jurul temei iubirii, mortii, averii, etc. Daca reperul iti cere sa observi modul in care reies trasaturile prin caracterizarea indirecta sau directa – asigura-te ca mentionezi cateva mijloace de caracterizare directa sau indirecta + trasatura + citatul care demonstreaza pe text trasatura. Uneori mai scapi fara citat la cate o trasatura dedusa prin faptele personajului sau prin alte mijloace – dar nu fa din asta un obicei. Adu citate in sprijinul a ceea ce spui ori risti sa nu ti se ia in calcul.
Cuprinsul NU E UN REZUMAT al operei. Nu fa greseala sa povestesti opera in prea multe randuri. Nu o fa deloc daca nu ti se cere in repere. Daca ti se cere asa ceva relateaza foarte pe scurt (4,5 randuri maxim) pe momentele subiectului. Cand ai de demonstrat apartenenta operei la un gen (epic, liric, dramatic) incepe in mod evident fiecare paragraf cu formularile magice: ,,deoarece opera apartine genului epic, aici regasim…’’ sau ,,pentru ca este o opera lirica – si aici vom gasi…’’ ,,fiind o opera dramatica putem observa si aici…’’. Incepe paragrafele asa si nu risti nimic in cazul unei demonstratii.
Caracterizarile au cuprinsul structurat pe caracterizarea directa si cea indirecta – fiecare cu mijloacele ei de caracterizare. E bine sa le iei separate si sa le dezbati. O alta structura e cea pe portretul fizic, apoi moral si apoi psihologic al personajului.
Daca trebuie sa demonstrezi apartenenta unei opere intr-un curent literar atunci ai nevoie de un set de unelte: trasaturile curentului respectiv, citate din text care sustin prezenta acelor trasaturi in text. Poti face din fiecare trasatura, cu discutia ei separata, un paragraf.
Lizibilitatea scrisului trebuie sa fie decenta si alineatele clar vizibile. Scrie drept pe cat posibil si cu finaluri de rand uniforme. Scopul nu e sa umpli un numar de pagini (decat daca ti se da un minim) ci sa fii relevant. E foarte important sa presari prin cuprinsul tau anumite cuvinte care se repeta: viziune, gen, curent. Reia ideea esentiala pe care ai enuntat-o initial in introducere. Acum dezvolt-o.