Cum sa scrii un eseu: Incheierea eseului (3)

Trimite Postarea prietenilor tăi!

Share on facebook
Share on email

De multe ori se intampla sa ne impotmolim tocmai la final pentru ca nu stim cum anume sa terminam. La finalul eseului se poate sa fii sub presiunea timpului. Acum esti mai obosit si mai putin concentrat. Exact ca regula introducerii – si incheierea urmeaza aceeasi idee esentiala a operei, pe care acum o spui in alte cuvinte. Remodeleaza totul metaforic, conotativ – dar cu moderatie. Adu un citat in sprijinul ideii tale principale – dar nu din text ci din critica. Unele eseuri iti cer minim doua citate critice oricum.

Daca ai de scris incheierea unei caracterizari, rescrie acea idee principala despre destinul protagonistului intr-o alta forma. Joaca-ti cea mai dura carte in incheiere si anume problematica personajului. Spune-o in 3, 4 cuvinte intr-un mod cursiv. Arata ce il face special pe protagonist in incheiere – poate pentru literatura universala sau cea romaneasca. Daca ai pedalat prea mult pe o latura a personajului tau in restul eseului (pozitiva, negativa) acum este momentul sa ,,indulcesti’’imaginea.

Arata tridimensionalitatea personajului ( chiar cand presupune sa gasesti o scuza unui criminal care face o piramida din capuri taiate). Daca personajul e prea Harap –Alb/ Fat Frumos/ Mr Perfect acum e cazul sa sugerezi felul in care transpare din text umanitatea si limitarea personajului. Din fericire nu prea ai de a face cu protagonisti unilaterali in literatura pentru bac. Toti au piramidele lor de capuri – toti isi refuza Sfanta Duminica de vreo 3, 4 ori pana se indupleca ( din interes pentru informatie). Pana si basmul e unul cult – deci personajul e ,,rotund’’. Bineinteles nu atat de rotund ca Otilia spre exemplu, dar intelegi tu.

Incheierea in cazul demonstratiilor trebuie sa concluzioneze ca din trasaturile curentului/ genului evidentiate in text – opera apartine genului/ curentului etc. Ex: Intrucat opera intruneste toate trasaturile genului epic, asa cum am aratat mai sus, concluzionam ca ,,’’ de apartine genului/curentului.
Uneori ni se cere si opinia personala asupra unui aspect al operei. Exprimarea opiniei poate servi drept incheiere. Nu uita formularea de tip: ,,In opinia mea’’

Eseul tema si viziunea despre lume poate sa concluzioneze intr-o nota metaforica despre optica autorului asupra realitatii. Daca inevitabil ai plictisit in cuprins – e cazul sa duci eseul spre un climax ideatic in care exprimarea e mult mai incarcata de semnificatie. E cazul sa fii 1000 de metri adancime in sensul textului.

Formuleaza lucrurile neobisnuit, poate socant, oximoronic – dar corect si cu acel bun simt literar. Incheierea e ultima ta sansa sa iesi in evidenta.

Alte postari

Diverse

EMEDI – Finantare

Emedi este finantat din fonduri europene! Proiectul „Lin Start-up” POCU/82/3.7/106058 este finanțat în cadrul schemei de ajutor de minimis „România Start Up Plus”, aferentă Programului